Kakerlakker – bekæmpelse og forebyggelse mod kakerlakker

 

Kakerlakker ses oftere og oftere i danske hjem og på danske restauranter. Sådan har det ikke altid været, og årsagen til den stigende forekomst af kakerlakker skyldes hovedsaligt danskernes eventyrlyst og udlandsrejser til eksotiske lande og import af fødevarer fra disse lande.

 

Kakerlakkerne findes ofte hvor der er madvarer, ligesom omgivelser der er fugtige og varme giver de optimale forhold for at kakerlakkernes overlevelse og formering.

 

Kakerlakker er meget lyssky, og gemmer sig ofte om dagen, så derfor er det ikke sikkert man er opmærksom på, at man har kakerlakken som ubuden gæst i sit hjem eller restaurant. Driver man en restaurant eller anden form for spisested, er det derfor altid en god idé at tegne et serviceabonnement med et skadedyrsfirma, da forekomst af kakerlakker i værste fald kan betyde lukning af spisestedet.

 

Kakerlakker i Danmark

 

I Danmark er vi primært plaget af disse 3 kakerlaktyper:

  • tysk kakerlak
  • orientalsk kakerlak
  • brunstribet kakerlak

 

Den tyske kakerlak

 

Den tyske kakerlak, som hedder ”Blattella germanica” på latin, er den mest udbredte kakerlak i Danmark. Denne type kakerlak bliver typisk op til ca. 12mm lang og har store veludviklede vinger som stort set dækker hele bagkroppen. Ud over disse særegne vinger, kendes den tyske kakerlak ved, at den er gulbrun og så har den 2 mørke striber på brystet. Selvom den tyske kakerlak har veludviklede vinger, er det yderst sjældent man ser den flyve. Æg fra den tyske kakerlak bæres, i modsætning til andre kakerlaktyper, rundt af hunkakerlakken indtil ungerne er udklækket. Udviklingen af kakerlakungerne sker under optimale forhold på ca. 2 måneder, men ved lavere temperaturer kan denne udvikling tage op imod 6 måneder.

 

Den orientalske kakerlak

 

Denne type kakerlak som på latin hedder ”Blatella orientalis”, er ikke så udbredt i Danmark som den tyske kakerlak. Den orientalske kakerlak er en del større end den tyske kakerlak og kan bliver op imod 25-30 mm lang og kendetegnes ved en mørk, nærmest brun-sort farve. Den orientalske kakerlak er praktisk taget ikke særlig godt til at flyve eller bevæge sig i det hele taget, men løber dog mere end den flyver. Den orientalske kakerlak er ikke så varmeafhængig som den tyske kakerlak, og trives fint ved temperaturer fra ca. 20 grader. Udviklingen af ungerne fra den orientalske kakerlak varer ca. 6 måneder under de mest optimale forhold.

 

Den brunstribede kakerlak

 

Den brunstribede kakerlak som på latin hedder ”Supella longipalpa”, mener man stammer fra Afrika og blev første gang konstateret i Danmark i starten af 70’erne. Som på samme måde som den tyske kakerlak og den brunstribede kakerlak, så trives den bedst i varme omgivelser, men til gengæld, så behøver disse omgivelser ikke være fugtige og den trives derfor fint under tørre forhold. De brunstribede kakerlakker er meget lyssky dyr som løber ekstrem hurtigt. Ligesom det er tilfældet med den orientalske kakerlak, så tager udviklingen af kakerlakungerne også her ca. 6 måneder under optimale forhold.

 

Forebyggelse mod kakerlakker

 

Der er mange måder at forebygge mod kakerlakker, men grundlæggende handler det om, at gøre vækst og livsbetingelserne så dårlig for dem som muligt. Man skal derfor sørge for, at de steder hvor kakerlakkerne ofte skjuler sig, altså i sprækker og revner omkring varme og fugtige områder og steder med madvarer, som f.eks. i nærheden af ovne, varmerør og lignende, bliver lukket effektivt af.

 

Bekæmpelse af kakerlakker

 

Enhver form for bekæmpelse af kakerlakker bør overlades til et professionelt skadedyrsfirma, som ikke blot foretager selve den kemiske form for bekæmpelse af kakerlakkerne, men som også kan råde og vejlede omkring forebyggelsen mod nye forekomster af kakerlakker.

 

En forkert bekæmpelse af kakerlakker kan medvirke til, at kakerlakkerne bliver resistente mod de bekæmpelsesmidler der benyttes, så også derfor bør dette overlades til de professionelle.

 

Da kakerlakker jo oftest befinder sig i nærheden af steder hvor der forefindes fødevarer, er det yderst vigtigt der anvendes bekæmpelsesmidler der er godkendt til brug netop disse steder.

 

Det er ikke nok at behandle mod kakerlakker i de rum hvor de er konstateret, men alle rum skal behandles, og en behandling mod kakerlakker bør ske minimum 3 gange med 14 dages mellemrum.

 

Prisen på bekæmpelse af kakerlakker afhænger af hvilken type af kakerlak der er tale om, men kontakt os endelig for et uforpligtende tilbud.

 

Hvis der er tale om kakerlakker i flere lejligheder i en opgang, sørger vi naturligvis for omdeling af sedler til beboere hvoraf datoer for bekæmpelse af kakerlakker fremgår.

 

Mere info om Kakerlakker


Hej

Jeg har problemer med kakerlakker i min lejlighed og har behov for at få dem fjernet.



Svar fra skadedyrsbekæmperen:
hvis du bor i lejlighed, skal du kontakte ejendommen, da det er samtlige lejligheder i din opgang der skal behandles - ikke kun din.
Hej!
Vi har opdaget at vi har fået tyske karkelakker i vores køkken. Vi bor til leje i en lejlighed på ca 65 kvadratmeter på 1. sal i vanløse. Hvad koster det at få jer ud? Vores udlejer mener ikke man kan gøre noget ved dem, men det går jeg ud fra at i kan.... så jeg kunne godt bruge et ca bud på prisen, som jeg kan sende videre.


Svar fra skadedyrsbekæmperen:
Hvis I har tyske kakerlakker i jeres lejlighed, er det ikke kun jeres lejlighed der skal behandles, men samtlige lejligheder i din opgang.
Her skal du bede ejendommen om at kontakte os på tlf. 43 62 04 48
Jeg har fundet en enkel kakerlak da jeg pakkede mit bagage ud fra en ferie. Mit spørgsmål er , hvad gør jeg ? Kakerlakken forsvandt i alt panikken og er derfor stadig på fri fod..

Svar fra skadedyrsbekæmperen:
Kakerlakker formerer sig hurtigt, så hvis du bor i lejlighed, skal du kontakte ejendommen
Hej skriver fordi jeg har opdaget 4 døde Kakelakker i min lejlighed og det er blivet sprøjtet en gang jeg flyttede i min lejlighed og desværre har jeg en nabo der ikke gøre rent i hans lejlighed og kan mærke noget der gå rundt i min dyne om natten så er lidt bekymret for om der er kommet Kakelakker igen

Svar fra skadedyrsbekæmperen:
Hvis der kun er blevet sprøjtet 1 gang i din lejlighed, er der stadig kakerlakker. Det er samtlige lejigheder i din opgang der skal behandles.
Findes der karkelakker om vinteren?
- altså der rygter om at der er karkelakker nede i min lokale
shawarma bar.... og jeg ved ikke om jeg skal tro på det
eller ej.

mvh den forvirret shwarma lover.


Svar fra skadedyrsbekæmperen:
Ja, der findes helt sikkert kakerlakker om vinteren. Når
der er tale om en shawarma bar, skyldes det, at de lever
der hvor der er varme og vand - altså tyske kakerlakker.
Så det kan være at rygtet taler sandt. I jeres tilfælde,
skal der tegnes en forebyggende aftale. Det betyder, at
der bliver sprøjtet en gang om måneden, så I også har
noget at fremvise til fødevarekontrollen når de dukker
uanmeldt op. Kakerlakker spreder sig gennem
rørgennemføringer, så er der lejligheder i samme
bygning som din shwarmabar, kan de sprede sig til
lejlighederne. Så jo før du får gjort noget ved det - jo
bedre.

Medlem af brancheforeningen for skadedyrsbeæmpere